|
2012-08-10 20:21:25, péntek
|
|
|
|
|
|
hozzávalók 8 főre
60 dkg liszt/rétesliszt
3 dl meleg víz
1 tk 20%-os ételecet
4 dkg zsír , felovasztva
csipet só
Töltelékhez:
25-30 dkg cukros mák
legalább 1,5 kg alma
cukor ízlés szerint
zsír, amennyi szükséges
elkészítés
A lisztet a konyhaasztalra átszitáljuk, és mélyedést nyomunk a közepébe. A vizet az ecettel, sóval és zsírral elkeverjük, és apránként beleöntjük, közben a kezünkkel elkezdjük összedolgozni. Addig gyúrjuk, amíg egy nem ragadós, de lágy, selymes tapintású tésztát kapunk. A gyúrást nem lehet megspórolni. Kemény meló, legalább negyed óra, enélkül mit sem ér az egész.
Vászonterítővel takarjuk le az asztalt gyűrődésmentesen, lisztezzük be, majd erre tegyük a kettéosztott gombócot. Takarjuk le egy átmelegített tállal és konyharuhával, hagyjuk legalább fél órát, de ha lehet többet állni. (Én legalább másfél órát hagytam, akkorra igazán összeérik a tészta, és gyönyörűen húzgálható lesz.)
Az egyik gombócot tegyük félre, a másikat kezdjük el nyújtani. Mindig közepéről indulva vékonyítsuk a gombócot, és haladjunk kifelé. Célszerű a kézfejünkkel nyújtani, nem az ujjainkkal, a tészta alá téve, így valamennyire elkerülhető a szakadás. Addig nyújtsuk, amíg egészen áttetsző nem lesz, és ameddig tart a tészta vagy az asztal. A lelógó vastag részeket vágjuk le. Kicsit még hagyjuk így száradni (10 perc). A tészta akkor jó, ha kis hólyagokkal van tele. Képek itt.
Miközben a tészta pihent, elkészítettük a tölteléket is. A darált mákot elkeverjük annyi cukorral, amitől kellemesen édes lesz, az almákat lereszeljük, megcukrozzuk. További zsírt olvasztunk.
Az összeállításhoz, spricceljük meg zsírral a tésztát, szórjuk meg mindenhol mákkal (módjával), és szórjuk rá a lereszelt, de NEM KINYOMKODOTT almát. Ez nagyon fontos! Esetleg még szórjuk meg cukorral, majd következik a tekerés.
Minden oldalát egy cseppet hajtsuk fel a tésztának - miután levágtuk a vastag széleket. (Ezeket újragyúrva, kicsit megint pihentetve nyújthatjuk megint) Épp csak 2-3 centit, hogy ne essen ki a töltelék. Ekkor újra spricceljük meg zsírral az egészet.
Na most: ha téglalap alakúra nyújtottuk - ahogyan mi szoktuk, akkor a rövidebb oldalt fogva kell feltekerni, vagyis jó vastag lesz a rétes. Én ezt javaslom... Közben minden egyes tekerésnél szintén kenjük meg zsírral a tekercset - persze érzéssel. Majd a végén kívülről is. Sarkallatos pont, hogy ne egy csíkba halmozzuk fel a tölteléket, majd tekerjük fel vastagon a tésztába, hanem egyenletesen elosztva mindenhová, így a tészta mindenhol szép vékony marad.
Előmelegített forró sütőbe dugjuk, és ha száradni látjuk, mindig kenjük be zsírral, ez fontos pontja a sütésnek, különben száraz lesz a rétesünk. Kb. fél óra alatt készül el.
Szeleteljük, szórjuk meg még porcukorral, és sok szeretettel tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
Címkék: gyűrődésmentesen, vászonterítővel, összeállításhoz, konyhaasztalra, előmelegített, összedolgozni, konyharuhával, elkészítettük, egyenletesen, átmelegített, kézfejünkkel, kettéosztott, valamennyire, megcukrozzuk, kinyomkodott, spricceljük, nyújthatjuk, átszitáljuk, megspórolni, elkerülhető, hólyagokkal, lereszeljük, sarkallatos, vékonyítsuk, töltelékhez, szeretettel, szeleteljük, felovasztva, porcukorral, tekerésnél, hozzávalók, tölteléket, gyönyörűen, lisztezzük, mindenhová, húzgálható, konyhaasztalra átszitáljuk, kezünkkel elkezdjük, asztalt gyűrődésmentesen, kettéosztott gombócot, átmelegített tállal, egyik gombócot, másikat kezdjük, kézfejünkkel nyújtani, tészta vagy, lelógó vastag, tészta akkor, tészta pihent, darált mákot, almákat lereszeljük, cseppet hajtsuk, vastag széleket,
|
|
|
|
Szép estét Facebookon kaptam Próbálkozni kell ahhoz, Facebookon kaptam Cs Ildikótól Muratáj Nagyon furcsa szeretni valakit... Lábad nyomát megőrzi a föld. Facebookon kaptam Beney Zsuzsa - Sirató Facebookon kaptam A Mester kezének érintése Facebookon kaptam Április 22. a Föld napja, Facebookon kaptam Facebookon kaptam Az embernek a társa: hiányzik. Jó éjszakát Paul David Tripp Április 23 Facebookon kaptam Facebookon kaptam Beney Zsuzsa - Tavasz Önmagaddal nem lehetsz elégede... Gondolatok az életről és szere... Idézetek a barátságról Facebookon kaptam Ébredj Ma Naplemente Gondolatok az életről és szere... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Az elfogadásnak... Facebookon kaptam Viharban csak az a fa marad ál... 802 esztendeje, 1222. április ... Föld napja április 22 Facebookon kaptam A keserű igazság Próbálkozni kell ahhoz, A Föld napja Facebookon kaptam Facebookon kaptam Naplemente Beney Zsuzsa - Sirató Jékely Zoltán: Szent György-k... Facebookon kaptam Krisztina b... Facebookon kaptam Egyszerűen Facebookon kaptam Kellemes esti időtöltést Föld napja április 22 Bella István: Zsoltár Az embernek a társa: hiányzik. A legnagyobb hiánycikk manapsá... Sokkal bölcsebb a természet, Facebookon kaptam Különös! A Mester kezének érintése Facebookon kaptam Sokkal bölcsebb a természet, Facebookon kaptam 802 esztendeje, 1222. április ... Jó éjszakát Facebookon kaptam Föld napja április 22 Április 22. a Föld napja, Zilahy Lajos gondolata Pocsai Piroska - NE SIESS! Facebookon kaptam Ahogy emelkedik a rezgés... Jó éjt Facebookon kaptam Becsüld meg azt amid van,... Facebookon kaptam Szent György napi hiedelmek, s... A lelki élet nem arról szól, .... Facebookon kaptam Ma Emberként automatikusan értéke... Ázzal aki csak szép Facebookon kaptam Facebookon kaptam Környezetvédelem Amit átélünk, Környezetvédelem Jékely Zoltán: Szent György-k... Nehezen engedem A fenyő nem szép fa, (...) A hét szűk esztendő Két tekintet van Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Ébredj Lábad nyomát megőrzi a föld. Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Krisztinától Paul David Tripp Április 25 Ahogy emelkedik a rezgés...
|
|
|
|
konyhaasztalra átszitáljuk, kezünkkel elkezdjük, asztalt gyűrődésmentesen, kettéosztott gombócot, átmelegített tállal, egyik gombócot, másikat kezdjük, kézfejünkkel nyújtani, tészta vagy, lelógó vastag, tészta akkor, tészta pihent, darált mákot, almákat lereszeljük, cseppet hajtsuk, vastag széleket, rövidebb oldalt, végén kívülről, csíkba halmozzuk, tészta mindenhol, gyűrődésmentesen, vászonterítővel, összeállításhoz, konyhaasztalra, előmelegített, összedolgozni, konyharuhával, elkészítettük, egyenletesen, átmelegített, kézfejünkkel, kettéosztott, valamennyire, megcukrozzuk, kinyomkodott, spricceljük, nyújthatjuk, átszitáljuk, megspórolni, elkerülhető, hólyagokkal, lereszeljük, sarkallatos, vékonyítsuk, töltelékhez, szeretettel, szeleteljük, felovasztva, porcukorral, tekerésnél, hozzávalók, tölteléket, gyönyörűen, lisztezzük, mindenhová, húzgálható, nyújtottuk, következik, újragyúrva, pihentetve, rétesliszt, olvasztunk, elkeverjük, kellemesen, feltekerni, beleöntjük, ujjainkkal, elkészítés, haladjunk, tésztának, közepéről, tapintású, szükséges, mélyedést, mindenhol, összeérik, halmozzuk, apránként, kezünkkel, lereszelt, tekercset, elkezdjük, javaslom, vastagon, áttetsző, száradni, legalább, elosztva, sütésnek, takarjuk, érzéssel, miközben, közepébe, tésztába, különben, levágtuk, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
5 db bejegyzés |
e év: |
42 db bejegyzés |
Összes: |
8747 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (639)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 2621
- e Hét: 11266
- e Hónap: 17638
- e Év: 68429
|
|
|